Putini stiu ca Romania a fost a IV-a tara din lume care a dezvoltat tehnologia fasciulului laser, cu rezultate raportabile pe proiect in 1961. La fel de putin cunoscut este faptul ca laserul este un dispozitiv ce utilizeaza un mediu activ compatibil, ce poate fi de natura solida, lichida sau gazoasa.
Aplicatiile acestei tehnologii se regasesc pe o lista impresionanta: metrologie, holografie, fuziunea nucleara, geologie, fotochimie, medicina, comunicatii si industrie.
Beneficiind de o tehnologie ale carei principii au fost enuntate inca de la inceputul sec. XX, taierea cu laser si-a facut loc intr-o varietate de domenii si subdomenii ale industriei, de la industria grea la cea textila, sau a productiei publicitare.
Varietatea materialelor utilizata in prelucrarea laser este data de :
– componenta materialului
– grosimea acestuia
– puterea laserului.
slide3In general materialele cu o duritate scazuta pot fi debitate cu laser. Lasand deoparte aplicatiile industriale, pentru metal, sticla, piatra, ceramica si alte materiale dure sau foarte dure, se recomanda folosirea unor tehnologii mai eficiente. Din altfel de motive, este indicat sa se evite taierea materialele a caror componenta chimica devine toxica si care se evapora in aerul inhalat, prin ardere. Aici se incadreaza materiale ca: pvc, forex, comatex – toate fiind materiale compozite care contin clor sau cloruri in diferite formule.
Trebuie tinut cont ca laserul prin taiere evapora din material o grosime variabila, in functie de grosimea materialului, pornind de la 0,1mm. La o grosime mai mare de material,se regaseste automat o linie de taiere mai mare.
Cand este vorba despre tehnologii adaptate nevoilor industriale, limitarile sunt surprinzator de putine. Ca in orice sector economic, exista oferta adecvata cererii, si cel mai mult se lucreaza pe otel carbon, otel inoxidabil (inox), aluminiu dar si alte materiale obtinute prin aliaje dure (HardOx). Se apeleaza de obicei la procedee tehnice de taiere laser a colii de tabla, care este apoi indoita si sudata conform desenului tehnic din proiect.